Ryggbiff i Sous Vide
En riktigt härligt och saftig ryggbiff är en favorit bland många, och det är inte svårt att förstå varför. Den djupa och fylliga nötsmaken blir lätt stjärnan på middagsbordet och en simpel men god kryddning räcker långt för att lyckas med den perfekta måltiden. Att lyckas med en ryggbiff så att det blir så där perfekt rosa och saftigt med en fin stekyta är faktiskt inte så svårt som många verkar tro. Om du tillagar din ryggbiff i en sous vide är det svårt att misslyckas, så här gör du!
Ingredienser (Fyra portioner)
- Ryggbiff (ca. 250-300g per person)
- Smör
- Olivolja (för stekning)
- Salt
- Peppar
- Vitlök
- Rosmarin (kan även bytas ut till andra färska örter, ex. timjan)
Temperaturer
-
Rare - 54
-
Medium rare - 56
-
Medium - 58
-
Medium well - 64
-
Well done - 68
Tillagning
- Fyll din sous vide maskin eller en stor kastrull med vatten och ställ in önskad temperatur du vill att ryggbiffen ska uppnå (56-58 för medium-rare).
- Krydda ryggbiffen efter smak med salt och peppar och lägg ner köttet i en vakuumpåse (Tips: vik ner kanterna en bit innan du lägger ner ryggbiffen för att undvika onödigt kladd). Krossa en vitlöksklyfta och lägg ner i vakuumpåsen tillsammans med en liten klick smör. Klipp av en kvist rosmarin och lägg ner även denna i påsen.
- När den kryddade ryggbiffen ligger i sin vakuumpåse är det dags att försegla påsen som nu är full av smak från örter, vitlök och smör som kommer sugas upp av köttbiten. Försegla vakuumpåsen i vakuumförpackaren som suger ut all luft i påsen och lägg sedan påsen i vattenbadet som har uppnått önskad temperatur. Om du använder en zip-lock påse låter du en liten springa vara öppen i påsen medan du börjar sänka ner paketet i vattnet, allt eftersom luften trycks ut förseglar du påsen helt när så mycket luft som möjligt har försvunnit.
- Sätt timern på 1-2 timmar, beroende på hur tjock ryggbiffen är (en köttbit på 2,5 cm behöver ca. 1h för att bli färdig). Låt inte ryggbiffen ligga i vattenbadet för länge. Även om temperaturen i köttet aldrig överstiger den önskade temperaturen är risken då hög att köttet bryts ner för mycket och du får istället en svampig textur. När ryggbiffen är redo att plockas upp låter du köttet ligga kvar i den vakuumförpackade påsen som du lägger åt sidan och låter svalna i ca. 10 minuter.
- Nu är det dags att steka ryggbiffen. Använd en pappersbit och torka av all fukt och vätska från köttbiten så att den får en härlig stekyta i stekpannan. Sätt stekplattan på högsta värme och låt stekpannan bli riktigt varm innan du påbörjar stekningen. När stekplattan börjar ryka vet du att den är varm nog, och du kan hälla ner en matsked olivolja. Lägg sedan ner ryggbiffen i pannan och stek på hög värme på varje sida för att få en perfekt stekyta med mycket smak.
- När ryggbiffen fått en fin stekyta på båda sidor är det bara att skära upp köttet. När du tillagar med en sous vide behöver inte köttet vila. Servera det skivade köttet tillsammans med önskade tillbehör, en krämig potatisgratäng och en härlig sås är alltid ett säkert val!
Vanliga frågor om ryggbiff i sous vide
Vad är en bra sous vide temperatur för ryggbiff?
Vi rekommenderar 56 för att få en ryggbiff som är medium-rare, om du är osäker på hur du vill ha din ryggbiff kan du kolla på vår sous vide temperatur guide.
Hur lång tid tar det att tillaga ryggbiff i en sous vide?
Hur lång tid det tar att tillaga en ryggbiff i en sous vide varierar lite beroende på tjocklek. Vi rekommenderar att låta köttet ligga i sous viden mellan 1-2 timmar, längre än så riskerar köttet att få en svampig konsistens.
Kan man marinera köttet i en sous vide påse?
Ja, det kan man absolut. Om du vill marinera ditt kött kan du med fördel göra detta i den vakuumförpackade påsen några timmar innan du lägger ner den i vattnet.
54 C
58 C
68 C
Kort om ryggbiffen
Om du har smakat ryggbiff som tillagats i en sous vide tidigare förstår du nog varför just detta köttet är en favorit bland många. Men vad är det som gör att ryggbiff är så himla gott? Svaret på den frågan kanske är lite svår att svara på, men här kommer ett försök iallafall. Ryggbiffen kommer från den långa ryggmuskeln som du hittar mellan rostbiffen och entrecôten. Detta är en köttbit som blir väldigt mör och smakrik om den tillagas på rätt sätt, och inget slår ju att tillaga en ryggbiff i sous vide.
Varför ska man tillaga ryggbiff i sous vide?
Att tillaga en ryggbiff i en sous vide är helt klart det enklaste sättet att få till den där perfekt genomstekta köttbiten med härlig stekyta. Att laga mat behöver inte vara svårt, så om du får välja mellan att riskera att bjuda dina vänner på en torr och seg köttbit, eller en riktigt saftig och mör ryggbiff vet iallafall jag vad jag hade valt. Om du använder en sous vide för att tillaga ryggbiffen är det nästan svårt att misslyckas och oavsett vem du bjuder på middag kommer bli galet imponerad.
Är det svårt att tillaga ryggbiff i en sous vide?
Verkligen inte. Eftersom att ryggbiffen är en fin köttbit är det nästan omöjligt att misslyckas om du använder en sous vide. Om du aldrig har provat att använda en sous vide kan det kanske vara lite ovant, men allt du behöver göra är att lita på processen, kolla upp en bra ryggbiff sous vide temperatur och låt vattnet göra sitt! Om du är osäker på hur du gör kommer här några bra tips för att tillaga en riktigt härlig ryggbiff med en sous vide.
Att tänka på för en lyckad ryggbiff i sous vide
Även om du aldrig tillagat en ryggbiff i en sous vide förut behöver du inte oroa dig, det är lättare än vad man tror, och här kommer lite fler tips så att du kan lyckas med den perfekta köttbiten.
Välj rätt kött i butiken
Det första och kanske viktigaste när det gäller att lyckas med en ryggbiff i en sous vide är nog att hitta en bra köttbit i butiken. Så vad ska man leta efter när man är ute efter den bästa köttbiten? Jag brukar kolla efter tre saker när jag väljer ut den perfekta ryggbiffen: insprängt fett, tjocklek och färg.
Insprängt fett, eller marmorering som det också kallas, är lika med smak och saftighet. Du vill hitta en köttbit som har mycket insprängt fett för att vara säker på att den inte blir seg och torr när den tillagats. Du vill också kolla på tjockleken på ryggbiffen. Det viktigaste när du ska tillaga en ryggbiff i en sous vide är att köttbiten inte ska vara för tunn. Det bästa med en sous vide är att köttet blir jämnt tillagat till perfekt temperatur oavsett hur tjock den är, så välj gärna en lite tjockare bit och låt den ligga i sous viden lite längre så att den blir tillagad hela vägen genom. Färg känns kanske som en självklarhet, men du hade blivit förvånad över hur många som väljer gråa och tråkiga köttbitar i butiken för att den ligger längst fram i hyllan. Välj en ryggbiff som ser aptitlig ut, då kan du vara ganska säker på att den har rätt färg.
Krydda ryggbiffen tillräckligt
När jag plockar fram min sous vide och ska börja tillaga en riktig festmåltid är jag alltid noga med kryddningen. Efter att du ställt in rätt temperatur på sous vide maskinen är det dags att fundera på hur du ska krydda din ryggbiff. Jag tycker att en enkel kryddning med salt och peppar räcker långt, du vill ju att köttet fortfarande ska smaka kött! Ett annat tips är att inte vara för snål med kryddorna, även om du vill att köttet ska smaka kött finns det inget tråkigare än en smaklös ryggbiff.
Tips: Värm stekpannan ordentligt innan du lägger ner köttbiten. Sätt plattan på hög värme, när du börjar se att det ryker från pannan vet du att den är varm nog att börja stekas med.
Ännu ett tips: Vik ner kanterna på sous vide påsen så att den inte blir kladdig när du lägger ner köttet.