Entrecote i Sous Vide

Entrecote, en av de absolut saftigaste och smakrikaste köttbitarna. Om du planerar att tillaga en bit entrecote i sous vide kan du förvänta dig en måltid som är svår att konkurrera med. Med rätt mängd insprängt fett och en riktigt smakrik fettkappa är entrecoten helt klart en köttbit som blir middagens höjdpunkt. Läs vidare för att se hur du lyckas med en perfekt entrecote i en sous vide.

Ingredienser (fyra portioner)

  • Enrecote (ca. 150-200g per person)
  • Smör
  • Olivolja (för stekning)
  • Salt
  • Peppar
  • Vitlök
  • Rosmarin (kan även bytas ut till andra färska örter, ex. timjan)

Temperaturer

55 Vår rekommendation
  • Rare - 54 C
  • Medium rare - 56 C
  • Medium - 58 C
  • Medium well - 64 C
  • Well done - 68 C

Tillagning

  1. Fyll sous vide maskinen eller en stor kastrull med vatten och ställ in rätt temperatur (ca. 55 för medium-rare).
  2. Krydda din entrecote så som du gillar det, vi rekommenderar en enkel kryddning med salt, peppar, vitlök och färska örter. Lägg ner köttet i en vakuumpåse (Tips: vik ner påsens kanter någon centimeter innan du lägger ner entrecoten för att undvika onödigt kladd). Tryck till en vitlöksklyfta med kniven och lägg ner i vakuumpåsen tillsammans med en liten klick smör. Lägg också ner en kvist rosmarin eller annan valfri färsk ört i påsen.
  3. När entrecoten ligger i vakuumpåsen förseglar du påsen med en vakuumförpackare och lägg sedan påsen i vattenbadet som nu har nått rätt temperatur. Sätt timern på 1-2 timmar, beroende på hur tjock entrecoten är (en köttbit på 2 cm behöver ca. 1,5h för att bli färdig). Låt inte din entrecote ligga i vattenbadet för länge. Även om temperaturen i köttet aldrig överstiger den önskade temperaturen är risken då hög att köttet bryts ner för mycket och du får istället en svampig textur.

    Tips: Om du använder en zip-lock påse låter du en liten springa vara öppen i påsen medan du börjar sänka ner paketet i vattnet, allt eftersom luften trycks ut förseglar du påsen helt när så mycket luft som möjligt har försvunnit.
  4. När det är dags att steka entrecoten torkar du av köttbiten med en pappersbit så att den får en härlig stekyta i stekpannan. Sätt stekplattan på högsta värme och låt stekpannan bli riktigt varm innan du lägger på din entrecote. Din stekpanna är tillräckligt varm när du börjar se lite rök från ytan. Tillsätt då en matsked olivolja i pannan och en liten klick smör. Lägg sedan ner entrecoten i pannan och stek köttbiten tills du ser att den fått den perfekta stekytan som du vill åt. Steg inte köttbiten för länge så att den blir torr, kom ihåg att köttet redan är tillagat på insidan.
  5. När entrecoten är färdigstekt och fått en fin stekyta på båda sidor är det dags att skära upp och servera köttet. Tänk på att när du en entrecote med en sous vide behöver inte köttet vila. Servera det skivade köttet tillsammans med önskade tillbehör, en krämig potatisgratäng och en härlig sås är alltid ett säkert val!

Vanliga frågor om Entrecote i sous vide

Vi rekommenderar 56 grader för att få en entrecote som är medium-rare, om du är osäker på hur du vill ha din köttbit kan du kolla på vår sous vide temperatur guide.

Hur lång tid det tar att tillaga en entrecote i en sous vide varierar beroende på tjocklek på köttbiten. Vi rekommenderar att låta köttet ligga i sous viden mellan 1-2 timmar, längre än så riskerar köttet att få en svampig konsistens.

Ja, det kan man absolut. Om du vill marinera ditt kött kan du med fördel göra detta i den vakuumförpackade påsen några timmar innan du lägger ner den i vattnet.

Rare - 54 C

Medium - 58 C

Well done - 68 C

Kort om entrecote

Alla som någon gång har smakat en entrecote som tillagats i en sous vide håller nog med om att det är en av de allra bästa maträtterna du kan få tag på. Men vad är egentligen entrecote? Kort sagt är det ett nötkött som sitter ovanför de bakre revbenen mellan högrev och biff. En entrecote är extremt mör och smakrik om den tillagas på rätt sätt, och med rätt sätt menar vi såklart i en sous vide.

Varför ska man tillaga entrecote i sous vide?

Att tillaga en entrecote med en sous vide är helt klart det lättaste sättet om du vill få en perfekt saftig köttbit med ljuvlig stekyta. Många drar sig från att köpa lite dyrare köttbitar för att de är rädda att misslyckas med tillagningen, det behöver du inte oroa dig för när du tillagar en entrecote i sous vide. Om du använder en sous vide för att tillaga din entrecote är det nästan svårt att misslyckas och oavsett vem du bjuder på middag kommer tappa hakan.

Är det svårt att tillaga entrecote i en sous vide?

Nej. Om du köper en entrecote vet du att du får en köttbit av hög kvalitet. Använder du dessutom en sous vide vid tillagning blir det ännu lättare att få en perfekt köttbit. Har du aldrig använt en sous vide förut kanske det känns svårt, men det bästa tipset jag kan ge är att lita på processen. Allt du behöver är att veta vilken temperatur din entrecote ska uppnå för att bli tillagad så som du vill ha den. Kolla gärna vår temperaturguide för att ta reda på vilken temperatur du föredrar! Fortfarande osäker på hur du lyckas på bästa sätt? Här kommer några tips för att tillaga en perfekt entrecote med en sous vide.

Att tänka på för en lyckad entrecote i sous vide

Oavsett om du är en professionell kock eller aldrig har tillagat en entrecote i en sous vide förut kommer här lite fler tips så att du kan lyckas med den perfekta köttbiten.

Välj rätt kött i butiken

De flesta måltider börjar på samma ställe, i butiken. Därför blir det första och kanske viktigaste tipset när det gäller att lyckas med en entrecote i en sous vide att hitta en bra köttbit i butiken. Så vad ska man leta efter när man är ute efter den bästa köttbiten? Jag brukar utgå från tre parametrar: insprängt fett, tjocklek och färg.

Insprängt fett (marmorering) innebär smak och saftighet. Du vill att din entrecote har mycket insprängt fett så att den inte blir seg och torr när den tillagats. Sen vill du även kolla tjockleken på köttet. Du vill inte att din entrecote ska vara för tunn så att den blir torr när du slänger den i pannan, men om den är för tjock kanske tid anvisningarna blir missvisande och den hinner inte bli tillagad i sous vide maskinen. Eftersom att en köttbit inte kan bli övertillagad i en sous vide hade jag hellre valt en lite tjockare bit och låtit den ligga i sous viden några extra minuter. Det tredje jag kollar på är färg på köttbiten. Det känns kanske självklart, men ändå värt att nämnas. Välj inte första bästa köttbit som ligger längst fram i hyllan. Välj en entrecote som ser aptitlig ut, då kan du vara ganska säker på att den har rätt färg.

Krydda din entrecote tillräckligt

Det största misstaget många gör när det gäller matlagning över lag är att de inte kryddar tillräckligt! Ingen gillar smaklös mat, det håller du nog med om. Fundera på hur du gillar ditt kött, vilken kryddning är du glad i? När jag tillagar en entrecote kör jag alltid samma kryddning, simpel men smakrik. Salt och peppar kommer man långt på, du vill ju att din entrecote fortfarande ska smaka kött! Var inte rädd för att krydda på lite extra, ett smaklöst kött är inget bra kött!

Tips: Värm stekpannan ordentligt innan du lägger ner din entrecote. Sätt plattan på hög värme, när du börjar se att det ryker från pannan vet du att den är varm nog att börja stekas med.

Ännu ett tips: Vik ner kanterna på sous vide påsen så att den inte blir kladdig när du lägger ner köttet.