Sparris Sous Vide
Sparris kan avnjutas både som kokt och rå, vilket gör den till ett mångsidigt tillägg till alla måltider. Denna grönsak är också en bra källa till fibrer, A-, C- och E-vitamin och den är dessutom kalorisnål. Vill du tillaga sparris till perfektion så är sparris sous vide metoden att ta till för detta. Sparris är väl inte så svårt att tillaga tänker ni? Men det kan faktiskt vara ganska lätt att överkoka och den kan även bli lite hård och seg om det inte fått gå tillräckligt länge. Sparris sous vide tar bort alla dessa problem. Stressa inte längre över en perfekt tillagad sparris, vi hjälper dig nedan med hur du ska tillaga sparris sous vide.
Recept (4 portioner)
- En knippe sparris
- En klick osaltat smör eller alternativt olivolja
- Lite pressad citronsaft
- Flingsalt för garnering efter tillagning
Temperaturer
Såhär tillagar du sparris sous vide:
- Fyll en kastrull med varmt vatten och ställ in sous vide maskinen på 82 C.
- Skär bort ändarna på sparrisen som kan bli lite träiga och tråkiga.
- Häll i det osaltade smören och en nypa salt tillsammans med sparrisen i en vakuumpåse och försegla sedan denna.
- Tillaga i drygt 20 min.
- Du kan nu ta ut sparrisen ur påsen och garnera med flingsalt.
- Vill du ge sparrisen en snabb yta så låter du den gå i ca 30 sekunder på hög temperatur men det går också att behålla den som den är.
- Nu kan du servera.
Vanliga frågor om sparris i sous vide
Varför sparris i sous vide?
Tillagningen av sparris och generella matvaror kan lätt bli under eller överkokt och man får inte det önskade resultat som man vill ha. Med sparris sous vide blir resultatet perfektion vid varje tillfälle.
Behöver jag steka min sparris efter att den tillagats med sous vide?
Det är lite upp till dig, vad du vill ha för finnish på sparrisen. Ska du servera den ihop med fisk och en del sås så kan du behålla den som den är efter tillagningen i sous vide men vill du få en krispig yta på den, till exempel ihop med en god köttbit så kan ge den en yta snabbt i en varm panna.
Behöver jag ta hänsyn till tjockleken på sparrisen när jag tillagar den med sous vide
Som med allt som ska tillagas så spelar tjockleken på råvaran roll. För att se om den är klar kan du försiktigt klämma ihop nedre delen på ett av sparrisskotten och den ska vara fast men ändå böja sig lite. Om den känns för fast eller hård kan du låta den gå några minuter till innan du känner igen.
82 C
82 C
82 C
Vad innebär sparris sous vide?
Sparris sous vide är en tillagningsmetod där sparris vakuumförseglas och tillagas i ett vattenbad vid låg temperatur. Detta resulterar i sparris som tillagas jämnt och är mycket mör. Sparris sous vide kan serveras med en mängd olika såser eller helt enkelt med lite citronsaft och smör.
Denna typ av tillagningsmetod gör att sparrisen behåller sin ljusgröna färg och även sina näringsämnen bättre än när den tillagas med andra metoder. Dessutom säkerställer den låga tillagningstemperaturen att sparrisen inte blir mosig eller överkokt.
Är det svårt att tillaga sparris sous vide?
Nej, sparris sous vide är faktiskt väldigt lätt att tillaga. Det viktigaste är att vakuumförsluta sparrisen ordentligt så att inga luftbubblor uppstår. Sedan är det bara att placera den vakuumförseglade påsen i ett vattenbad och tillaga den vid låg temperatur under rekommenderad tid. Glöm inte det osaltade smöret och citronsaften tillsammans med sparrisen i påsen.
Vilka är fördelarna med att tillaga sparris sous vide?
Det finns många fördelar med att tillaga sparris sous vide. Som nämnts ovan gör denna typ av tillagningsmetod att sparrisen behåller sina näringsämnen bättre än andra metoder. Dessutom är det också mycket lätt att tillaga och ger jämnt tillagad sparris som är mör och inte svampig. Du slipper oroa dig att sparrisen inte ska bli som du tänkt dig, exempelvis när du ska bjuda gäster på middag och känner dig lite osäker. Sous viden är din bästa vän i dessa lägen. Låt sparrisen sköta sig själv i vattenbadet medan du kan fokusera på andra bitar inför middagen och serveringen.
Vilken temperatur och hur lång tid tar sparris sous vide?
Vi rekommenderar som sagt 82 C i drygt 20 minuter för bästa resultat. Ge det ett försök och testa en gång innan du ska bjuda dina gäster på sparris för att se om du håller med oss.