Lax i Sous Vide

Laxen är för många en favorit när det kommer till fisk och serveras nog i de flesta hushåll ganska frekvent. Att lyckas tillaga laxen helt perfekt brukar inte vara det enklaste. Är den lite för länge i stekpannan eller i ugnen så är det lätt att det blir ganska torr och tråkig. Vill du ha en fisk som faller isär, som är saftig och tillagad till perfektion varje gång? Det är enkelt – tillaga lax med sous vide. Nedan lär du dig allt om vad du behöver och hur du gör lax sous vide.

Recept (4 portioner)

  • 4 st laxfiléer (gärna vildfångad)
  • Olivolja
  • Salt
  • Färsk dill (eller annan önskad färsk krydda som persilja)

Temperaturer

46 Vår rekommendation
  • Rare - 42 C
  • Medium rare - 46 C
  • Medium - 50 C
  • Medium well - 52 C
  • Well done - 55 C

Såhär gör du för att tillaga lax sous vide:

  1. Salta laxefiléerna på alla sidor.
  2. Fyll upp varmt vatten i en kastrull som rymmer laxfiléerna och ställ in din sous vide på önskad temperatur (vi rekommenderar 46C för att få den riktigt saftig)
  3. För ner laxen i en vakuumpåse tillsammans med olivolja och önskad färsk krydda för smaksättning och vakuumförsegla påsen.
  4. Sous vide laxen i 40 minuter och ta lite papper för att torka av den försiktigt från överbliven vätska från sous vide badet.
  5. Ge laxen en fin yta genom att steka den ca 30 sekunder på hög värme i stekpannan tillsammans med en skvätt olja. Sedan är din lax sous vide klar för servering!

Vanliga frågor om Lax i sous vide

Vi rekommenderar 46 C i 40 minuter för att fisken ska vara saftig och enkelt falla sönder när du skär i den. Precis som man vill ha lax serverad.

Ja. Samma hänvisningar som ovan men addera 30 minuter extra på tillagningstiden om laxen är fryst.

Vill man garantera perfekt tillagning varje gång så är sous vide redskapet som man ska använda.

42 C

50 C

55 C

För en extra lyckad lax sous vide..

Så rekommenderar vi vildfångad lax istället för odlad. Det är både bättre för dig, din lax sous vide och fisken. Går du till din lokala fiskhandlare idag antar du kanske att du får naturligt vildfångad lax men så är oftast inte fallet. Större delen av försäljning på fisk är oftast odlad idag. Vi brukar beställa vildfångad lax av fiskbilen och det blir en helt annan kvalité på lax sous vide och du får i dig fisk som hanterats på ett naturligt vis. Har du inte testat riktig vildfångad lax så kommer din lax sous vide att bli en riktig smaksensation om du testar.

Varför ska man tillaga lax i en sous vide?

Om du ätit mycket lax i dina dagar så har säkert råkat ut för en och annan torr lax som blivit en ganska tråkig måltid. Det kan vara en svårt att avgöra när laxen är klar och det är lätt att den går över tiden i ugnen. Detta problemet slipper du när du gör en lax sous vide. Den blir perfekt varje gång. Om du ska ha gäster över och ska bjuda på lax och inte vill riskera att laxen blir torr och tråkig då är lax sous vide lösningen. Du behöver aldrig oroa dig för det igen!

Kan man tillaga lax sous vide med fryst lax?

De flesta bevarar sin fisk i frysen och ibland hinner man inte ta fram fisken för att den ska hinna tina upp. Inga problem dock. Det går fint att göra lax sous vide på fryst lax. Du följer stegen ovan men du behöver addera omkring 30 minuter extra på tillagningstiden för att få samma resultat.

Tips

  • Låt inte fisken gå för länge i pannan när du ska ge den en fin gyllenbrun yta. Pannan ska vara på i princip högsta värme och bara ge laxen en fin och krispig yta efter att den varit i sous viden. Låter du laxen gå längre än 30 sekunder per sida riskerar du att den tillagas ytterligare och din lax sous vide tappar sin funktion!
  • Den vildfångade laxen är inte lika fet som den odlade så hänvisningarna enligt detta recept gör att den behåller sin fuktighet. Tillagar du en odlad lax är det möjligt att det funkar med ett högre gradantal inställt på sous viden men för att den vildfångade laxen inte ska riskera att bli torr så föreslår vi hänvisningarna ovan för bästa resultat på din lax sous vide.