Att rimma torsk - en guide
I detta inlägg kommer att gå igenom steg för steg-processen för att rimma torsk och ge tips för att göra det till en välsmakande och lyckad måltid.
Fisk | Vatten | Salt | Socker |
---|---|---|---|
500 g | 5 dl | 1,5 msk | 2 tsk |
1000 g | 10 dl | 3 msk | 4 tsk |
Steg för steg-guide för att rimma torsk
Att rimma torsk är en relativt enkel process, men det finns några steg som måste följas för att det ska bli en lyckad måltid.
Steg 1: Förbered torsken
För att rimma torsk måste du först förbereda fisken genom att rensa den, ta bort skinnet om det är färsk fisk och sedan skära den i bitar som är lämpliga att äta.
Steg 2: Rimma torsken
När torsken är förberedd, är nästa steg att rimma den. För att rimma torsk behöver du salt, socker och vatten. Beroende på mängd fisk så gäller olika mått för de olika delarna. För att underlätta för dig som ska rimma torsk så kommer ett exempel. För 1 kg torsk behövs 1 liter vatten, 3 matskedar salt och 4 teskedar socker. Lägg torsken i salt- och sockerblandningen och täck den helt. Låt sedan fisken stå i saltblandningen i minst 1 timme.
Steg 3: Torkning
När torsken är klar ska den sköljas av i kallt vatten och sedan torkas av. Sen är det bara att följa receptet för tillagningen av torsken. Här hittar du ett recept för torskrygg i sous vide.
Steg 4: Förvara fisken
Efter torkning kan fisken förvaras i en lufttät behållare eller i en plastpåse i kylskåpet.
Vad är rimmad torsk?
Rimmad torsk innebär kort och gott att lägga torsken i ett saltbad före tillagning. Processen att rimma torsk hjälper till att bevara fisken längre, det ger den en mer intensiv smak och bättre textur.
Varför ska man rimma torsk?
Anledningen till att man rimmar torsk är dels för att förlänga hållbarheten på fisken. Genom att salta och torka fisken minskar man mängden vatten i den, vilket gör att den blir fastare. Detta var särskilt viktigt förr i tiden när man inte hade tillgång till moderna kylskåp och frysar. Oftast rimmar man torks idag för att få mindre vätska och det ger en mer koncentrerad & intensiv smak och fastare textur.
Hur länge ska man rimma torsk?
Rimmad torsk kan stå länge i det saltade vattnet men det räcker också att rimma torsken ett par timmar före tillagning. Kan man rimma torsk snabbt? Ja, det är möjligt att rimma torsk på kort tid. Traditionellt tar rimningen av torsk flera dagar (för att förbättra förvaringen), men om du vill göra det snabbt kan du använda en snabbrimmningsteknik. För att göra detta blandar du salt, socker och eventuellt andra kryddor i en lösning och lägger sedan fisken i denna lösning, oftast är detta inte för förvarning utan för att förbättra smak.
Kan man rimma fryst torsk?
Ja, det går bra att rimma fryst torsk. Fisken tinar under rimningen så det går fint. Det är viktigt att notera att fisken kan bli lite torrare efter rimning om den har varit fryst tidigare, så det kan vara en bra idé att ha lite extra sås eller smör till servering.