Historien bakom sous vide

Sous vide är en matlagningsteknik som innebär att maten förseglas i en plastpåse och sedan placeras i ett vattenbad för att tillagas vid en jämn och exakt temperatur. Denna teknik har sitt ursprung i Frankrike under 1960-talet då en sjukhuskock vid namn Georges Pralus började experimentera med att tillaga maten i plastpåsar för att bevara dess saftighet och smak. Pralus använde sig då av en vanlig vattenkokare för att hålla vattnet vid exakt rätt temperatur.

1970 börjar sous vide användas professionellt

Under 1970-talet började restaurangkockar i Frankrike och USA att adoptera tekniken och använda den professionellt. De upptäckte att sous vide-matlagning gav dem möjlighet att få en jämnare tillagning, bättre smak och färg på maten samt att det gjorde det enklare att hantera stora mängder mat.

En annan viktig person i historien bakom sous vide är Bruno Goussault. Goussault är en fransk kemist och matforskare som har varit en pionjär inom sous vide-tekniken sedan 1970-talet. Han är även grundare av Culinary Research and Education Academy (CREA), en organisation som är dedikerad till att utveckla och sprida kunskap om sous vide-matlagning.

Goussault har arbetat med att utveckla och perfektionera sous vide-tekniken under en lång tid och har gjort många viktiga bidrag till dess utveckling. Han har bland annat utvecklat en metod för att bestämma exakt tid och temperatur för olika typer av mat för att uppnå optimal tillagning. Goussault har även gjort betydande forskning inom områdena matens hållbarhet och säkerhet när det gäller sous vide-matlagning.

Goussault har också varit en viktig förespråkare för sous vide-matlagning inom professionella kök och har tränat många av världens främsta kockar i tekniken. Han är även författare till flera böcker om sous vide-matlagning och hans kunskap och erfarenhet har varit avgörande för att sprida kunskap om och popularisera tekniken.

2000 blir sous vide populärt i hemmen

Det var dock först under 2000-talet som sous vide-tekniken blev mer tillgänglig för hemmabruk. Detta tack vare att priserna på utrustningen sjönk och att fler och fler märken började producera sous vide-vattensågar för hemmabruk.

Sous vide-matlagning har idag blivit mycket populärt, inte bara inom professionella kök, utan även i hemmen. Detta eftersom det är en enkel och säker metod för att tillaga maten perfekt varje gång. Det ger även möjlighet att tillaga maten på förhand och sedan värma upp den när det är dags att servera. Test våra recept för entrecôte eller ryggbiff och se själv hur lätt det är!

Tack vare sous vide-tekniken kan man nu få perfekt tillagad mat med jämn textur och smak. Det är en teknik som öppnar upp många möjligheter för kreativ matlagning och som fortsätter att vinna popularitet över hela världen.