Sous vide fryst kött

Sous vide innebär att maten förseglas i en plastpåse och sedan kokas i vattenbad vid en noga reglerad temperatur. Det här ger en jämn och exakt tillagning, och kan också användas för att tillaga fryst mat. När man tillagar fryst mat med en sous vide så är det viktigt att man väljer rätt temperatur och tid som alltid, men man behöver även lägga till ca. 50% av tiden. Så ska en entrecôte tillagas i ca. 90 min bör du tillaga en fryst entrecôte i 135 min.

Fördelar med att sous vide fryst kött

En av fördelarna med att kunna tillaga fryst mat med sous vide är att man kan köpa stora volymer av lite finare kött, till exempel oxfilé, när det är på extrapris i en livsmedelsbutik. Vakuumförpacka sedan köttet med lite salt & peppar och frys sedan ner oxfilén. Den klarar sig längre i frysen och du behöver bara plocka fram köttbiten när du vill ha den. Att köpa mat i större volymer kan ofta vara ett bra sätt att spara pengar, och det gäller särskilt för dyrare livsmedel som oxfilé. Med hjälp av en vakuumförpackare och sous vide kan man frysa in kött och sedan använda det när det passar en bäst.

Det är också viktigt att nämna att fryst mat kan ha en längre hållbarhet jämfört med färsk mat, vilket gör det möjligt att ha en större mängd mat i frysen utan att behöva oroa sig för att den ska bli dålig.

Nackdelar med att sous vide fryst kött

Tillagningstiden blir längre som vi skrev ovan. Vanligtvis behöver man ha lite framförhållning när man vill använda en sous vide, har du dessutom fryst kött så är det ännu viktigare att du börjar i tid då det ofta tar ca. 50% längre om maten är fryst.

Texturen på kött kan bli sämre, ofta är det ingen skillnad med ibland kan kött tappa lite textur och blir då inte lika mört och saftigt som färskt kött. För att försäkra dig att texturen på köttet inte blir sämre bör du lägga fram köttet från frysen till kylen natten innan. Köttet får då tina i lugn och ro vilket gör att det inte tappar någon textur. Om du skulle glömma att tina köttet i kylskåpet under natten så kan du fortfarande lägga ner köttet fryst, men då kan det som sagt tappa lite textur.