Fläskkotlett i sous vide

Det är både enkelt och smidigt att få till en saftig och god fläskkotlett i en sous vide. Använder du mer traditionella metoder riskerar du att din fläskkotlett blir antingen torr som Saharas öken eller helt enkelt inte tillagad tillräckligt länge. Här lär du dig hur du tillagar en perfekt fläskkotlett i en sous vide!

Fläskkött på en tallrik med bönor och vitlök

Ingredienser

  • Fläskkotlett (skivad utan ben)
  • Salt
  • Peppar
  • En kvist rosmarin (valfritt)
  • Olivolja (valfritt)

Temperaturer

62 Vår rekommendation
  • Medium - 60 C
  • Well done - 70 C

Tillagning

  1. Förbered sous vide-maskinen genom att fylla en stor behållare eller kastrull med vatten och placera maskinen i vattnet. Ställ in temperaturen på 60-63 grader Celsius, beroende på hur du vill ha din fläskkotlett tillagad (Vi rekommenderar 62 C).
  2. Krydda fläskkotletten med salt och peppar efter smak. Var inte rädd för att överkrydda köttbiten, när man tillagar en fläskkotlett i sous vide försvinner en del av kryddningen i påsen.
  3. Placera fläskkotletten i en sous vide-påse och tillsätt en kvist rosmarin och en liten mängd olivolja om du vill. Försegla påsen med en vakuum-maskin. Om du inte har en vakuum-maskin, kan du använda en ziploc-påse och pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsen.
  4. Placera påsen i vattenbadet och låt fläskkotletten tillagas i 1-2 timmar, beroende på tjockleken på kotletten. Låt inte köttet ligga i vattenbadet överdrivet länge, då riskerar du att få en svampig och tråkig konsistens på köttet.
  5. När tiden har gått, ta ut påsen från vattnet och öppna påsen. Viktigt: Torka av fläskkotletten med en bit papper så att ytan på köttbiten blir så torr som möjligt, annars kan det vara svårt att få till en riktigt fin stekyta. Stek eller grilla fläskkotletten i en het panna eller på grillen i ca 1 minut på varje sida för att få en fin yta.
  6. Servera med dina favorittillbehör och njut av den saftiga och goda fläskkotletten!

Vanliga frågor om fläskkotlett i sous vide

Vi rekommenderar att använda en temperatur på 62 grader Celsius för att få en saftig och välsmakande fläskkotlett.

Det beror på tjockleken på fläskkotletten, men vanligtvis tar det mellan 1-2 timmar.

Det är helt upp till dig! Du kan använda olja eller smör i kombination med kryddningen för att ge extra smak och saftighet till köttet, men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att du har i en skvätt olja i din stekpanna innan du steker din fläskkotlett.

50 C

50 C

50 C

Fler vanliga frågor om att tillaga fläskkotlett i sous vide

Kan jag förbereda fläskkotletten i förväg och sedan tillaga den i sous vide senare?

Ja, det går bra att förbereda fläskkotletten i sous vide-påsen och förvara den i kylskåpet tills du är redo att tillaga den.

Kan jag använda sous vide till att tillaga andra typer av kött?

Absolut! Sous vide är en utmärkt metod för att tillaga många typer av kött, det går hur bra som helst att även tillaga ryggbiff, kyckling, torsk och entrecote i sous vide. Det är en skonsam tillagningsmetod som ger dig ett perfekt resultat varje gång.

Hur kan jag variera smaken på min fläskkotlett?

Det finns många olika kryddor och smaker som du kan använda för att variera smaken på din fläskkotlett. Du kan prova att tillsätta olika örter och kryddor som timjan, vitlök, chili eller koriander. Du kan också använda en marinad eller glaze för att ge extra smak till köttet.

Kan jag använda vanlig plastfolie istället för en vakuumförsegling när jag tillagar fläskkotlett i sous vide?

Nej, det rekommenderas inte att använda vanlig plastfolie när du tillagar mat i sous vide eftersom det kan smälta och läcka farliga kemikalier i maten. Använd istället en speciell sous vide-påse eller ziploc-påse och pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsen.

Mer om fläskkotletten

Fläskkotlett är en populär köttbit som är enkel att tillaga och som passar utmärkt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. Det är en saftig och smakrik köttbit som är lätt att variera efter smak och preferenser.

Vad är fläskkotlett?

Fläskkotlett är en köttbit som kommer från ryggen på grisen och består av ett ben med en skiva kött på. Köttet är vanligtvis ganska marmorerat och har en fin fettrand på kanten, vilket gör det extra saftigt och smakrikt. Visste du att fläskkotlett även är en bra källa till protein och innehåller en mängd andra viktiga näringsämnen, inklusive järn, zink och vitamin B12? Bättre än så blir det inte!

Hur tillagar man fläskkotlett?

En fläskkotlett kan tillagas på många olika sätt, inklusive grillning, stekning och tillagning i ugnen. En annan populär metod, och även den metod som vi förespråkar, är att tillaga din fläskkotlett med en sous vide, vilket ger en jämn och perfekt tillagning av köttet. För att steka eller grilla fläskkotlett är det viktigt att köttet är rumstempererat innan det tillagas för att kotletten ska bli jämnt tillagad. Använder du däremot en sous vide maskin går det bra att krydda köttet och lägga ner det i vattenbadet direkt från kylen. Använder du en sous vide maskin torkar du av köttet efter vattenbadet, värmer en stekpanna tills den börjar ryka, och steker fläskkotletten på hög värme tills den fått fin färg på båda sidor. Fördelen med att tillaga en fläskkotlett i sous vide är att köttet redan är tillagat, allt som behövs är en härlig stekyta!

Vad kan man servera till fläskkotlett?

Fläskkotlett passar utmärkt med en mängd olika tillbehör, inklusive potatis, grönsaker, sallad och såser. En enkel och smakrik sås att servera till fläskkotlett är bearnaisesås eller rödvinssås. När man serverar kött som är perfekt tillagat (som det blir i en sous vide) kan det vara en bra idé att hålla tillbehören ganska enkla. Låt köttbiten vara stjärnan på tallriken och servera med lite stekt sparris och potatisgratäng! Här hittar du vårt recept på sparris i sous vide.