Ankbröst Sous Vide
Ankbröst är kanske något du bjuder på vid en lite finare tillställning när du ska ha gäster över. Det är en en fit bit som många kanske inte ger sig på att tillaga då det tyvärr är många som är rädda att tillaga ankbröstet alldeles för hårt vilket gör den fina köttbiten torr då den inte har något fett. När du tillagar ett ankbröst i en sous vide behöver du inte oroa dig över att det ska bli torrt. Med sous vide blir ankbröstet perfekt varje gång. Här är ett av våra favoritrecept
- Ett ankbröst per person
- Färsk timjan – 1-2 kvistar per filé
- Färsk persilja – 1-2 kvistar per filé
- Vitlök – en klyfta per filé eller vitlökspulver efter behag
- Salt Peppar
- Smör – ca 10g
- Olja & Smör för stekning
Temperaturer
-
Medium - 57 C
-
Well done - 70 C
Tillagning av ankbröst i sous vide
- Starta din sous vide. För ett saftigt och mört ankbröst rekommenderar vi 63 grader.
- Salta och peppra ankbröstet generöst, ner med de färska kryddorna och vitlök.
- Lägg ner ankbröstet i en vakuumpåse tillsammans med övriga ingredienser. Krossa gärna vitlöksklyftan för mer smak. Annars går vitlökspulver fint också.
- Försegla vakuumpåsen med din vakuumförpackare. Efter 80 min i sous vide är ankbröstet perfekt tillagat. Ta upp och torka av med en pappershandduk.
- Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek ankbröstet i 60 sekunder per sida för en fin gyllenbrun yta. OBS lägg inte ner ankbröstet i pannan innan den är riktigt varm och ha den inte i längre än 60 sekunder, då riskerar du att tillaga ankbröstet mer än nödvändigt.
- Njut av det perfekt tillagade ankbröstet och dess ljuvliga smaker!
Vanliga frågor om ankbröst i sous vide
Kan ankbröst tillagas för länge i en sous vide?
Ja. Se rekommendationer för att behålla ankbröstet saftigt och samtidigt väl tillagat. Du vill inte tillaga fågel för länge för då blir det lätt torrt och gärna inte för kort tid heller med risk för att bli icke ätbart.
Bör man steka ankbröstet efter den gått i sous vide?
Ja, om du vill ha en gyllenbryn och knaprig yta så rekommenderar vi att den går i en het panna endast någon minut. Du vill dock inte ha den i pannan för länge för då blir det mer tillagad än tänkt. Endast för yta.
Hur vet jag om ankbröstet är klart efter att det gått i sous vide?
Om du följer rekommendationerna så blir tillagning exakt den samma varje gång och du kan med säkerhet veta att den är tillagad på rätt vis. Om du väljer att experimentera lite på egen hand med lägre temperaturer, se till att göra ett snitt för att se så att ankbröstet är väl tillagat.