Oxfilé i Sous Vide

Tillagning av en perfekt oxfilé kan vara svårt, men med hjälp av en sous vide kan det bli enkelt. Sous vide innebär att man förseglar maten i en plastpåse och sedan kokar den i ett vattenbad vid en noga reglerad temperatur. Detta ger en jämn och exakt tillagning, samtidigt som det bevarar matens saftighet och smak. Att sous vide oxfilé är ett bra alternativ om du vill ha en perfekt tillagad oxfilé varje gång, du behöver inte längre vara orolig att den ska bli för blodig eller för torr!

Ingredienser

  • Oxfilé
  • Salt & peppar
  • Vitlök
  • Rosmarin
  • Smör
  • Olja

Temperaturer

56 Vår rekommendation
  • Rare - 54 C
  • Medium rare - 56 C
  • Medium - 58 C
  • Medium well - 62 C
  • Well done - 68 C

Tillagning

  1. Salta och peppra oxfilén på alla sidor, var inte feg då mycket av kryddorna kommer att stanna kvar i påsen. Lägg till en kvist rosmarin och en skivad vitlöksklyfta för extra smak.
  2. Försegla oxfilén i en vakuumpåse eller stekspåse, se till att all luft sugs ut ur påsen.
  3. Ställ in din sous vide på önskad temperatur och lägg ner påsen med oxfilén när vattnet blivit varmt.
  4. Låt oxfilén tillagas i ca 90 – 120 min.
  5. Ta ut oxfilén ur påsen och torka av den med hushållspapper.
  6. Värm en stekpanna så varmt du kan, det är viktigt att den är varm så att vi får en yta snabbt då oxfilén redan är klar. Steker vi den för längre blir den överkokt. Ha ner lite smör & olja, när det blivit varmt kan du lägga ner oxfilén. Tillaga den ca. 20-30s per sida för att få en fin yta.

Vanliga frågor om oxfilé i sous vide

Nej, man behöver inte steka direkt efter att man har tagit ur köttet ur sous vide. Det som är viktigt är att man torkar av köttet innan man steker det för att få den bästa ytan. Se däremot till att köttet inte svalar helt så att du serverar en kall köttbit.

Vi brukar rekommendera 56 grader vilket är medium rare. Vill ni ha det rödare så sänk 2-3 grader och vill ni ha det mer tillagat så kan ni öka 2-3 grader.

Köttet får en sämre konsistens då dess fibrer bryts ner. Många brukar beskriva det som svampigt. Vi rekommenderar att ni tillagar ert kött i ca. 90 minuter. Maxtid är 180 min.

50 C

50 C

50 C

Varför ska man tillaga oxfilé i sous vide?

Det finns många fördelar med att tillaga oxfilé i sous vide. En av de största fördelarna är att det ger en jämn och exakt tillagning av köttet. Med en sous vide kan man vara säker på att köttet blir konsekvent och väl tillagat varje gång. Detta är viktigt när det gäller oxfilé, eftersom det är ett dyrt kött som man vill tillaga på rätt sätt för att få ut det bästa av smak och saftighet.

En annan fördel med sous vide är att det bevarar köttets saftighet och smak. Genom att tillaga köttet i en sous vide kan inte köttet förlora saft och smak som det skulle göra om man tillagar det i en stekpanna eller på en grill.

Är det svårt att tillaga oxfilé i sous vide?

Nej, det är inte svårt att tillaga oxfilé i sous vide. Det kan kräva lite vana att få till det perfekta förseglingen av påsen, men det är inget som inte kan läras efter 2-3 gånger. Sous vide metoden är i sig ganska enkel, det handlar bara om att välja rätt temperatur och tid för tillagningen, försegla påsen ordentligt och ge köttet en bra yta efteråt.