Kycklingbröstfilé i sous vide

Kycklingbröstfilé är en favorit för många vilket vi förstår. Det är en fin bit som kan användas till den en snabba salladen som ni har med till stranden eller med en fin potatisgratäng med en god sås. Tyvärr så brukar många tillaga kyckling alldeles för hårt vilket gör den fina filéen torr då den inte har något fett. När ni tillagar en kycklingbröstfilé i en sous vide behöver ni inte oroa er över att den ska bli torr. Med en sous vide blir kycklingbröstfiléen perfekt varje gång. Här är ett av våra favoritrecept!

  • En kycklingbröstfilé per person
  • Färsk timjan – 1-2 kvistar per filé
  • Vitlök – en klyfta per filé
  • Salt
  • Peppar
  • Smör – ca 10g
  • Olja & Smör för stekning

Temperaturer

68 Vår rekommendation
  • Medium - 65 C
  • Well done - 72 C

Tillagning av kycklingbröst i sous vide

  1. Starta din sous vide. Vill du ha en saftig och mör kycklingbrösfilé så rekommenderar vi 68 grader.
  2. Salta och peppra kycklingbröstfiléen generöst, en stor del av kryddorna kommer att stanna kvar i påsen efter tillagningen.
  3. Lägg ner kycklingbröstfiléen i en vakuumpåse, alternativt en zip bag som tål hög värme. Lägg även ned de resterande ingredienserna. Tips: krossa eller dela vitlöksklyftan för mer smak.
  4. Försegla vakuumpåsen med din vakuumförpackare. 
  5. När vattnet har uppnått rätt temperatur så är det bara att lägga ned vakuumpåsen. Kycklingbröstfiléen är perfekt efter 1 ½ timme .
  6. Ta upp och öppna påsen. Plocka ut kycklingbröstfiléen och torka den med en pappershandduk. Vi vill ha en torr kycklingbröstfilé för att kunna få en fin yta snabbare.
  7. Hetta upp en stekpanna så den är riktigt varm och ha ned en liten klick smör och olja. Vi vill inte ha för mycket, då blir det ingen bra yta.
  8. Stek kycklingen i ca. 40-50 sekunder per sida så den får en fin gyllenbrun färg.
  9. Njut av din helt perfekta kycklingbröstfilé!

Vanliga frågor om kycklingbröst i sous vide

Ja. Tillagar man en kycklingbröst filé för länge så kommer texturen att försvinna.

Torkar man inte kycklingbröstfiléen kommer den vara fuktig vilket gör att det tar längre tid att få en fin yta. När vi kycklingbröstfiléen är klar från sous viden vill vi inte ha upp den i högre temperatur, då kan den bli torr. Vi vill bara ha en fin yta för smakens skull.

Kycklingen är säker att äta om du når upp till minst 65 grader.

50 C

50 C

50 C

Vad är fördelarna med att tillaga en kycklingbröstfilé i en sous vide?

Den största fördelen är så klart att det blir perfekt varje gång. Vill du din kycklingbröstfilé i 68 grader så blir den det, inte en grad högre eller lägre. Du kan vara helt säker på att det blir som du vill ha det. Det är dessutom väldigt smidigt att laga  mat i en sous vide. Du kan förbereda maten i din vakuumpåse dagen innan och sedan är det bara att lägga ned vakuumpåsen med maten när du vill tillaga den. Medans sous viden tillagar din kycklingbröstfilé kan du göra annat, exempelvis tillbehör till maten.