Grönsaker i sous vide

Vill du tillaga dina grönsaker till perfektion? Då är grönsaker i sous vide sättet att göra det på.

Grönsaker i sous vide är en tillagningsmetod där grönsaker tillagas i en vakuumförseglad påse i ett vattenbad. Fördelen med denna metod är att den möjliggör en exakt kontroll av tillagningstemperaturen, vilket ger jämnare tillagning av grönsakerna. För att tillaga grönsaker i sous vide behöver du en vakuumförslutare och påsar samt en sous vide-maskin. Recept för hur du kan tillaga grönsaker i sous vide hittar du här nedanför.

Kort om ryggbiffen

Om du har smakat ryggbiff som tillagats i en sous vide tidigare förstår du nog varför just detta köttet är en favorit bland många. Men vad är det som gör att ryggbiff är så himla gott? Svaret på den frågan kanske är lite svår att svara på, men här kommer ett försök iallafall. Ryggbiffen kommer från den långa ryggmuskeln som du hittar mellan rostbiffen och entrecôten. Detta är en köttbit som blir väldigt mör och smakrik om den tillagas på rätt sätt, och inget slår ju att tillaga en ryggbiff i sous vide.

Varför ska man tillaga ryggbiff i sous vide?

Att tillaga en ryggbiff i en sous vide är helt klart det enklaste sättet att få till den där perfekt genomstekta köttbiten med härlig stekyta. Att laga mat behöver inte vara svårt, så om du får välja mellan att riskera att bjuda dina vänner på en torr och seg köttbit, eller en riktigt saftig och mör ryggbiff vet iallafall jag vad jag hade valt. Om du använder en sous vide för att tillaga ryggbiffen är det nästan svårt att misslyckas och oavsett vem du bjuder på middag kommer bli galet imponerad.

Är det svårt att tillaga ryggbiff i en sous vide?

Verkligen inte. Eftersom att ryggbiffen är en fin köttbit är det nästan omöjligt att misslyckas om du använder en sous vide. Om du aldrig har provat att använda en sous vide kan det kanske vara lite ovant, men allt du behöver göra är att lita på processen, kolla upp en bra ryggbiff sous vide temperatur och låt vattnet göra sitt! Om du är osäker på hur du gör kommer här några bra tips för att tillaga en riktigt härlig ryggbiff med en sous vide.

 

Vanliga frågor om grönsaker i sous vide

Fördelen med att sous vide grönsaker är att det är enkelt och de blir alltid tillagade till perfektion om du följer anvisningarna på sidan.

Hur lång tid det tar att tillaga grönsaker i en sous vide varierar lite beroende på vad det är för grönsak. Vissa grönsaker tar inte mer än 15-20 minuter medan vissa tar ett par timmar. Fördelen är att det sköter sig självt i kastrullen, så det innebär inte mer arbete för längre tillagning.

Man kan exempelvis steka dom snabbt på hög värme i en panna om man önskar att få lite yta på grönsakerna eller krydda dom efter eller addera kryddor redan i den vakuumförseglade påsen. Man kan givetvis bara äta dom som dom är också!