Torskrygg i Sous Vide

Torsken är en favorit hos många när det kommer till val av fisk. Den går både hem till vardags men även vid lite finare tillfällen. Torsk innehåller mycket protein och lite fett vilket gör den väldigt hälsosam men den är också en bra källa till omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat och hjärnan. En mycket god anledning till att äta torsken, bortsett från att den är så god! Torsk kan tillagas på många olika sätt, men metoden sous vide gör att du kan få den till perfektion – varje gång.

Torsk

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 st torskfiléer (gärna vildfångad/närfiskad)
  • Smör
  • Salt
  • Citron
  • Dill

Saltlag

  • 1 1/2 msk salt.
  • 2 tsk strösocker
  •  5 dl vatten

Temperaturer

46 Vår rekommendation
  • Rare - 42
  • Medium rare - 46
  • Medium - 50
  • Medium well - 51.5
  • Well done - 53

Såhär gör du för att tillaga torsk i en sous vide:

  1. Börja med att rimma torskryggen. Blanda ihop saltlagen och låt torsken ligga i ca. 1h. 
  2. Fyll upp varmt vatten i en kastrull som rymmer torskfiléerna och ställ in din sous vide på önskad temperatur (vi rekommenderar 46C för att få den riktigt mör & saftig)
  3. För ner torsken i en vakuumpåse tillsammans med lite smör, en skriva citron och en kvist dill. Vakuumförsegla påsen.
  4. Sous vide torskryggen i 40 minuter och ta lite papper för att torka av den försiktigt från överbliven vätska från sous vide badet.
  5. När du tar ut torsken från påsen är den redo för servering. Servera gärna med en god vitvinssås och valfria tillbehör för en perfekt middag!

Vanliga frågor om torskrygg i sous vide

Tillagningsmetoden torsk i sous vide minimerar risken för över- eller underkokning som annars lätt händer. Enkelt och garanterar ett utomordentligt resultat varje gång.

Det går alldeles utmärkt. Följ stegen ovan men addera 30 min på tillagningstiden i kastrullen så hinner fisken tina och få samma resultat som om den vore färsk.

Du behöver inte ge fisken en yta. Ska du servera den i sås så kan du låta bli att ge den en yta. Serverar du den mer som den är så kan det ge en fin textur och finess att ge den en liten krispig yta. Valet är ditt!

42

50

53

Torsk

Varför ska man tillaga torskrygg i en sous vide?

Torsk i sous vide är en typ av tillagningsmetod för torsk. Denna tillagningsmetod innebär att torsken tillagas i en vakuumförseglad påse vid låg temperatur under en längre tid i en kastrull där sous vide maskinen håller en jämn och bestämd temperatur för önskad tillagning på fisken. Det går att få den rare, medium rare, medium, medium well eller well done, valet är ditt.

Resultatet blir en torsk som är otroligt saftig och mör, med en konsistens som är mycket bättre än torsk som tillagats med andra metoder. Den har också en mycket mild smak, vilket gör den till ett idealiskt val för dem som inte gillar torsk med fisksmak. Andra fördelar är att en torsk som tillagats i sous vide behåller mer av dess näringsämnen då den tillagas försiktigt på låg temperatur och du får alltid ett bra resultat och behöver inte vara nervös eller stressad över att fisken ska vara under eller överkokt som den annars lätt kan bli, speciellt när man ska servera gäster som man kanske inte brukar servera.

Om du letar efter ett gott och enkelt sätt att tillaga torsk är sous vide definitivt värt att prova. Du kommer inte att bli besviken

Är det svårt att göra torskrygg i en sous vide?

Nej, att tillaga torsk i en sous vide är faktiskt väldigt lätt att göra, enklare än de flesta andra tillagningsmetoder. Det sköter sig nästan helt på egen hand.

Allt du behöver för att tillaga en perfekt torskrygg i sous vide är att ha torskfiléer, en vakuumförpackare eller en ziplock-påse och en sous vide-maskin. Om du inte har en sous vide-maskin kan du ändå göra torsk i en sous vide genom att använda en kastrull med vatten och en termometer, men sous vide-maskinen underlättar det hela mycket.

Vilken typ av torsk bör jag använda?

Den bästa torsken för sous vide är färsk torskrygg, gärna vildfångad som både är bättre för dig, fisken och miljön. Vildfångad fisk hittar du inte vanligtvis i affären, den är oftast odlad. Fiskbilen kör hem med vildfångad fisk av hög kvalité om du vill testa. Du kan också använda fryst torsk om du vill och då adderar du bara 30 minuter på tillagningstiden i kastrullen så att fisken hinner att tina.

Hur lång tid tar det att tillaga torskrygg i en sous vide?

Hur lång tid det tar att tillaga torskrygg i din sous vide beror på hur tjocka torskfiléerna är och hur du vill ha din torsk tillagad. Följ hänvisningarna ovan för att få det resultat du önskar. Rekommendationerna är baserade på normaltjocka filéer som du köper i affären eller hos din fiskhandlare. Optimal tid som vi föreslår är 40 minuter för detta.